torstai 11. lokakuuta 2012

Julkinen liikenne - Mitä ihmettä?

Julkinen liikenne puhuttaa paljon, ja mietityttää mua runsaasti. Tällä hetkellä meillä on pääkaupunkiseudulla erittäin toimiva joukkoliikenne, ainakin globaalisti tarkasteltuna. Mutta paljon on myös varaa parantaa.

Ilmainen julkinen liikenne

Jos halutaan ilmainen julkinen liikenne, ensimmäinen asia mihin pitää vastata on "miksi pitäisi olla ilmainen julkinen liikenne?". Julkinen liikenne on monelle pääkaupunkiseutulaiselle ainoa mahdollisuus liikkumiseen. Monella ei ole varaa, tai kykyä ajaa autoa. Mun mielestä tässä on kyse ihmisen perusoikeuksista: Jokaisella, myös sillä kaikista köyhimmällä tai sairaimmalla pitää olla mahdollisuus tehokkaaseen liikkumiseen. Toimiva julkinen liikenne ehkäisee syrjäytymistä, ja tuo ihmiselle tunnetta siitä, että "mäkin voin osallistua ja kokea maailmaa".

Toinen erittäin vahva peruste ilmaiselle joukkoliikenteelle on ympäristöystävällisyys. Ilmaisuus lisäisi runsaasti julkisen liikenteen käyttöä, ja vähentäisi ns. "löysää" yksityisautoilua. Tää vaikutus olisi varsin ilmeinen, ja jo itsessään tutkimisen arvoinen. Joukkoliikenteen osuus liikenteen kokonaispäästöstä on pääkaupunkiseudulla noin 10 %. Henkilöautot tuottavat liikenteen hiilidioksidipäästöistä noin 60 % ja tavaraliikenne loput 30 %. 

Mitä olisi sitten ilmaisen joukkoliikenteen ongelmat? Niitä on tällä hetkellä nähtävissä tasan yksi: Raha. HSL:n rahoitus voidaan jakaa karkeasti kahtia: 50% tuloista tulee lippumyynnistä, toinen 50% HSL:ään kuuluvista kunnista. Sama suomeksi: Jos lippujen hinnat poistetaan, kuntien pitää maksaa enemmän, jopa yli kaksinkertainen määrä. Tämä sen takia, että jos joukkoliikenne laitettaisiin ilmaiseksi, niin todennäköisesti sen kysyntä myös kasvaisi aika paljon, ja tähän kysyntään olisi vastattava, koska se systeemi on kestämätön, että bussi toisensa jälkeen jättää sut dösärille, koska ne on täynnä. Espoo maksoi viime vuonna n. 45,6 milj. € HSL:n palveluista. Arvio vuodelle 2014 on 61milj. €. Kokonaisuudessa kunnat (Espoo, Helsinki, Vantaa, Kauniainen, Kirkkonummi, Kerava) maksoivat 250 milj. € vuonna 2011. Eli jos halutaan karkeasti arvioida paljonko ilmainen liikenne maksaisi Espoolle näitten lukujen perusteella, voidaan helposti lähteä liikenteeseen jostain luvusta 130 milj. €. Raha on ainoa konkreettinen ongelma julkiselle liikenteelle. Tämä raha on aina pois veronmaksajilta, ja sitten alkaakin kuoro "miksi-minä-maksan-vaikken-käytä?" laulamaan aika kovaa, ehkä jopa perustellusti.

Ilmaista joukkoliikennettä, tosin vain Helsingissä, on myös ihan tutkittu vuonna 2008. Sen tulokset kertoivat aika samaa kieltä: Suurin ongelma on raha.

Entä paljon halvempi julkinen liikenne?

No jos nyt sit ollaan realisteja, ja hyväksytään se että nykyisessä (ja välittömässä lähitulevaisuudessa) meillä ei yksinkertaisesti ole varaa ilmaiseen julkiseen liikenteeseen, niin mitäs sitten? Katsotaas eka nopea, karkea vilkaisu tämän hetken lipun hintoihin:

Espoon sisäinen, kertalippu, aikuinen 2,70 €
Seutulippu, aikuinen, 4,50 €

Espoon sisäinen kuukauden kausi, aikuinen 44,00 €
Seutulippu, kuukauden kausi, aikuinen 92,40 €

Kelan eläkettä saavat, 7-16-vuotiaat lapset, kokopäivätoimiset opiskelijat, invalidit sekä vaikeasti näkövammaiset ovat oikeutettuja alennuksiin.

Olin juuri vaalipaneelissa Juvanpuiston koulussa, jossa eräs Kokoomuksen panelisti totesi tuosta aikuisen kuukauden kaudesta että "eihän toi enää työssäkäyvälle ihmiselle ole paha hinta". Kehtaan olla RANKASTI eri mieltä. Huntti on aika kova hinta esim. meikäläiselle, nuorisotyönohjaajalle. Senpä takia mä ostankin aina vaan Espoon sisäisen, ja maksan seudut erikseen. 9 € on aika suolainen hinta edestakaisesta stadin reissusta.

Tämän hetken lippujen hinnat ovat aivan kipurajalla, eikä monella ole näihin enää kunnolla varaa. Lippujen hinnat kohtelee ennenkaikkia huonotuloisia kaikista koviten. Ollaan siinä tilanteessa, että mun mielestä ei enää riitä, että eri alennusryhmien hintoja lasketaan, vaan kyllä näitten ryhmien ulkopuolelle jäävien pitää myös päästä halvemmalla.

Eli no problem, päätetään että lipun hinnat Espoossa alas? Ei aivan. HSL on linjannut että lippujen hinnat kaupunkien välillä olisi suunnilleen samat. Tämän lisäksi meiltä poistuu viimeistään 2015 perinteinen "espoon sisäinen" kun siirrytään vyöhykemalliin, milloin Espoon keskus kuuluu samaan alueeseen esim. Tikkurilan kanssa. Toisin sanoen jos lippujen hintoja halutaan alas, pitää KAIKKIEN lippujen hintoja pudottaa - Espoon, Vantaan, Helsingin, ja seutulippujen. Ei sekään hullummalta kuullostaisi, kannatan!

Mitä muuta voisi tehdä?

Lipun hintojen laskun jälkeen tärkein tavoite, on liikenteen toimivuuden parantaminen. Meille on luvattu, että nyt kun kerta saadaan Länsimetro, niin liityntäliikennettä lisätään ja parannetaan. Tästä pitää ehdottomasti pitää kiinni. Toinen mitä mun mielestä pitäisi tehdä nopeasti, on Länsimetron jatko.

Tähän liittyy vahvasti poikittaisliikenteen kehittäminen. On se ratkaisu sitten raide-Jokeri, tai joku muu, poikittaisliikenne on asia mitä pitää kehittää. Meillä tulee olemaan kaksi vahvaa ja hyvää raideyhteyttä Espoossa (Länsimetro ja olemassa oleva junarata), ja näille pääseminen jouhevasti on poikittaisliikenteen tärkein tehtävä.

Kolmas asia mitä tulee mieleen voisi olla tietynlainen rohkeus. Rohkeus kokeilla uusia ideoita, testata niitä pienemmässä määriin, ja sitten joko hylätä toimimattomina, tai laajentaa runsaaseen käyttöön. Villinä esimerkkinä nytten vaikka se, että mikä estäisi laittamasta joukkoliikennettä Espoossa ilmaiseksi 2kk ajaksi, ja tutkia tulokset tarkasti? Siitä saataisiin varmaan paljon vinkkiä siihen, mihin suuntaan kehitystä pitäisi viedä.

Mitä ideoita sulla olisi? Laita mulle kommenttia alle. Oon vaalilupauksissani luvannut parantaa joukkoliikennettä, ja oon erittäin kiinnostunut kuulemaan mikä siinä on sun mielestä pielessä.

Muutama aiheeseen liittyvä linkki:

HSL - Selvitys maksuttoman joukkoliikenteen vaikutuksista Helsingissä
HS.fi - Tallinnaan ilmainen joukkoliikenne
http://www.hsl.fi/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Maksuton_joukkoliikenne
http://raidejokeri.info/
http://www.lansimetro.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti