lauantai 25. lokakuuta 2014

Tulkaa kaikki! Myös homoavioliitot ja vaalilupaukset!

Allekirjoitin Tulkaa kaikki -liikkeen ohjelman tavoitteet. Tulkaa Kaikki -liikkeen ohjelman päätavoitteet ovat:


 • Kirkollisen keskustelun ja päätöksenteon on oltava avointa.
 • Kirkon on kasvettava lähimmäisenrakkauden ja oikeudenmukaisuuden yhteisöksi:
  • Naispuolisten pappien syrjiminen on lopetettava kaikissa seurakunnissa.
  • Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat on ehdoitta toivotettava tervetulleiksi seurakuntien jäseniksi ja työntekijöiksi.
  • Eronneiden, avoliiton valinneiden ja yksin elävien elämänratkaisuja on kunnioitettava.
 • Meidän on yhdessä jaettava aineellista hyväämme oman maamme ja maailman köyhien kanssa.
 • Eri tavoin ajattelevien kirkollisten ryhmien välille on rakennettava luottamusta ja sovintoa.

Nämä ovat erittäin hienoja tavotteita, ja haluaisin kaikkia näitä edistää. Lisätietoja voit sinäkin löytää osoitteesta: http://tulkaakaikki.net

Mutta tässä välissä haluan selventää erästä asiaa, liittyen sukupuolivähemmistön avio-oikeuteen. Näissä seurakuntavaaleissa äänestetään ehdokkaita, seurakunnasta riippuen, seurakuntaneuvostoon ja kirkkovaltuustoon. Meidän kirkkomme hallinnollisessa organisaatiossa nämä kaksi instanssia eivät tee mitään opillisia linjauksia. Näitä kysymyksiä ratkokaan kokonaan toisessa päätäntäputkessa, eli piispainkokouksissa, ja kirkolliskokouksessa.

Näistä avioliittokysymys tullaan aikanaan ratkaisemaan kirkolliskokouksessa. Kirkolliskokouksen jäsenistä noin 2/3 on maallikoita, ja loput ovat pappeja ja piispoja. Nämä maallikot valitaan kerran neljässä vuodessa äänestyksellä, missä ehdokkaita, ja äänestäjiä ovat seurakuntaneuvostojen ja kirkkovaltuustojen jäsenet. Tämä tarkoittaa että näistä maallikkojäsenistä noin kahdeksan on Espoon hiippakunnasta.

Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että jos aktiivisesti mainostan, että aion vahvasti ajaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia avioon, on se vähän kyllä harhaanjohtavaa, sillä mahdollisuuteni päästä kirkolliskokoukseen edustajaksi, on pieni. Mutta se ei tarkoita sitä, ettenkö voi toimia arvovaikuttajana omassa seurakuntaneuvostossa ja kirkkovaltuustossa. Ja jos mahdollisuus tulee, aion vimmattuna puolustaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Miksi koen, että haluan selventää tätä asiaa? Olen nyt ollut kolmessa Espoon tuomiokirkkoseurakunnan vaalipaneelissa (Auroran, Suvelan ja Kalajärven). Monissa näissä esim. "Yhdessä matkalla" sekä "Peruskristityt" -listojen jäsenistö on kovaan ääneen mainostanut kannattavansa "klassista avioliittoa", tai suoremmin sama asia, vastustavansa homoavioliittoja. Tämä on röyhelöitä nostattava aihe, millä helposti saa äänestäjiä puoleen ja toiseen, mutta haluan tuoda julki sen, kuinka pieni mahdollisuus näissä vaaleissa on vaikuttaa tähän kyseiseen asiaan.

Vihreät Niityt (jonka listoilta minä olen ehdolla) myös mainostaa puolustavansa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, mutta harva meistä on ottanut näihin asioihin puheenvuoroissaan niin paljon kantaa. Kaippa tämä on sitten seurausta siitä, että uskomme läpinäkyvään ja avoimeen demokratiaan, ja siihen mielestäni kuuluu että ei anneta väärää kuvaa siitä, mihin tässä oikeasti voidaan vaikuttaa.

Pienenä loppuvinkkinä: Edellämainitusta pessimismistäni huolimatta, jos kaikki Vihreiden Niittyjen ehdokkaat pääsevät läpi, mahdollisuudet siihen, että yksi meistä pääsee kirkolliskokoukseen kasvaa huomattavasti, joten mainosta kavereillesi, että äänestää meitä. Ja muistathan että yli 16-vuotias saa äänestää!

1 kommentti:

 1. To assess whether gambling formats mediate the connection between involvement and downside gambling , we plotted the prevalence of downside gambling for every form of gambling across rising numbers of gambling formats. This approach mirrors the Swedish evaluation carried out by Binde, Romild, and Volberg and is just like Currie et al.’s examination of gambling frequency among Canadian gamblers. The recognition of downside gambling as a public well being problem has increased as 먹튀검증 the availability of gambling expands. Research has found that some formats of gambling are more carefully linked to downside gambling than others.

  VastaaPoista